Новия SSD диск - Intel Optane може да се използва и като RAM памет


 

Интел представи първия си SSD диск от серията Optane. Той използва новата технология 3D XPoint и освен това може да работи и като RAM, съобщава Arstechnica.Optane SSD DC P4800X има капацитет от 375GB. След няколко седмици на пазара ще се появи и друга версия със 750GB. През втората половина е планиран и модел с 375GB във формата U.2, докато другите два модела са на PCIe карта. Планирани са още 1.5TB на PCIe и 1.5TB на U.2.

Очаква се всички модели да използват технологията 3D Xpoint. Тя е разработена от Intel заедно с Micron, като двете компании запазват повечето подроности за нея в тайна. През 2015 г. Intel обяви, че системата е около 1000 пъти по-бърза от NAND и 10 пъти по-плътна от DRAM, като има и 1000 пъти по-добра издръжливост от NAND.

Новият SSD ще струва $1520, като е насочен най-вече към професионалните потребители и центрове за данни. Има способност за трансфер на данни със скорост 2400MB/s и запис с 2000MB/s. Това не е по-бърза скорост от NAND паметта, но Intel споделят, че тяхната технология има много по-ниска латентност и издържа на големи натоварвания по-дълго и следователно обработва по-бързо повече информация.

Друго предимство е технологията Memory Drive. Тя позволява P4800X да бъде използван и като RAM модул. За целта обаче ще е необходим процесор Intel Xeon. Призводителността не е чак толкова добра колкото нормална RAM, но излиза по-евтино и по-лесно да се увеличи общата оперативна памет на даден сървър. Освен това следващата година Intel планира да пусне версия Optane DIMMS, което да направи използването ѝ като RAM още по-лесно.

 

 

Мнения за Новия SSD диск - Intel Optane може да се използва и като RAM памет

Вашият коментар е добавен!
Моля попълнете всички полета


Коментари

Ти можеш да напишеш първия коментар :)


Бисквитките ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на бисквитки. Вижте подробности

Съгласен съм