Няколко полезни съвета за работа с SSD дискове 

 

 

По въпроса за SSD дисковете няма две мнения – те са страхотни. Ако все още използвате стандартния механичен твърд диск на вашия компютър, можете да сте сигурни, че ще увеличите в пъти скоростта на работа на компютъра си ако актуализирате до SSD диск.

Един Solid-State Drive (SSD) ще даде „осезаем“ тласък на времето, което е необходимо за обмен на данни, от времето за зареждане на операционната система на компютъра до стартирането на отделни приложения.

Нещо повече. За любителите на статистиката ще бъде интересно да научат, че ъпгрейда на хард диска с SSD диск осигурява по-забележимо увеличение на скоростта отколкото ъгпрейд на графичната карта с Nvidia Titan за $ 1000.

Според анализаторите обаче предимствата на SSD дисковете все още не са големи. Оказва се, че те все още не са идеалният заместител на механичните хард дискове, благодарение на своите много по-високи цена на гигабайт в сравнение с традиционните дискове.

SSD обаче имат няколко уникални особености. От PC World ни предлагат няколко чудесни съвета и трикове, които ще ви помогнат да научите повече за SSD и ползата от тях, за да знаете какво печелите ако инвестирате в тази технология.

1. Kъде какво да съхранявате?
Един SSD е (обикновено) по-бърз, но с по-малък капацитет от един механичен хард диск. Ето защо на вашия SSD трябва да държите Windows системните файлове, всички програми, които сте инсталирали, както и всички игри, които играете. Ако имате механичен хард диск на вашия компютър, той трябва да съхранява вашите големи медийни файлове, както и всички останали файлове. Хард дисковете са идеалното място за вашата MP3 библиотека, папките ви с документи, както и за всички видео файлове, които сте натрупали през годините, тъй като те наистина не се възползват от ослепителната скорост на SSD.

2. Оставете малко празно пространство на вашия SSD
Работата на SSD дисковете се забавя, както вие ги запълните, защото диска ще има много частично запълнени блокове, които са по-бавни от празните блокове. Не се изкушавайте да запълвате SSD докрай, винаги оставяйте малко свободно място. Специалистите препоръчват да използвате не повече от 75 % от капацитета на диска за най-добри резултати. За да изпълните това изискване, ще трябва редовно да освобождавате място. Безплатната програма CCleaner може да ви е от полза в такива моменти. Тя сканира вашия хард диск за ненужни временни файлове и ги изтрива вместо вас. А WinDirStat е идеален инструмент, който ще ви даде статистиката за използването на хард диска.

3. Ограничете записванията на вашия SSD
SSD дисковете имат ограничено количество записвания преди да започнат да се амортизират. При нормална употреба обаче ще можете да ги ползвате дълги години и е много вероятно дори ако не спазвате това изискване пак да ви се наложи да си купувате нов механичен хард диск преди да се счупи SSD диска ви. Имайте предвид обаче, че не е добре да запаметявате временни файлове на SSD.

4. Не дефрагментирайте вашия SSD
Не трябва да дефрагментирате вашия SSD. Мнозина смятат, че дефрагментирането на един Solid-State Drive всъщност скъсява живота на устройството. Затова е препоръчително да изключите автоматичното дефрагментиране ако вашият лаптоп или компютър използва SSD. По дефиниция Windows не прави разлика дали става дума за SSD или HDD. Той ще дефрагментира автоматично устройството по предварителния зададения график.

5. Добавете TRIM поддръжка за SSD диска си
TRIM пoзвoлявa нa oпepaциoннaтa cиcтeмa "дa инфopмиpa SSD диcĸa ĸoи блoĸoвe oт дaнни вeчe нe ce изпoлзвaт и мoгaт дa бъдaт изтpити". Бeз вĸлючeнa пoддpъжĸa зa TRIM, cĸopocттa нa SSD диcĸът ce пoнижaвa c вpeмeтo. Aĸo нe cтe cигypни дaли SSD диcĸът ви пoддъpжa TRIM мoжe дa изпълнитe cлeднaтa ĸoмaндa в ĸoнзoлaтa:
sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
Aĸo изпълнeниeтo нa гopнaтa ĸoмaндa въpнe peзyлтaт, то вaшият SSD диcĸ пoддъpжa TRIM.
SSD дискове• кои хард дискове са най-добри• кой хард диск да изберем• твърди дискове•Технологии

 

Мнения за Няколко полезни съвета за работа с SSD дискове

Вашият коментар е добавен!
Моля попълнете всички полета


Коментари

Ти можеш да напишеш първия коментар :)


Бисквитките ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на бисквитки. Вижте подробности

Съгласен съм